Lezajlott a Rákosi Vipera Védelmi LIFE+ program záró találkozója

2013.08.16.

A Fővárosi Állat és Növénykert barlangtermében tartotta záró találkozóját a Rákosi vipera védelmi program. A most záruló LIFE+ annak a 2004-2007 között kezdett fajvédelmi program folytatása amit Európa 5 legsikeresebb LIFE támogatású természetvédelmi programja közé választottak. 

Persányi Miklós az Állatkert igazgatójának köszöntője után Rick Shine, a University of Sydney kutatója tartott előadást a kígyók megóvásának fontosságáról

A konferencián a partnerszervezetek és munkatársak mellett részt vettek neves nemzetközi herpetológus és természetvédelmi szakemberek is. Az egész nap tartó előadássorozaton a Magyarországon elvégzett munka bemutása mellett hasonló külföldi programok ismertetése és a jövőbeni együttműködések lehetőségei is szóba kerültek. 

Halpern Bálint a visszatelepítés tapasztalatairól beszél
Sós Endre

A résztvevők megismerhették az program keretében zajlott élőhelykezelési eredményeket, a rákosi vipera mesterséges szaporításának, visszatelepítésének és nyomon követésének tapasztalatait, valamint a élőhelyeken zajló, a rákosi vipera életfeltételeit követő monitoringvizsgálatok eredményeit. 

A konferencia második napján a résztvevők megtekintheték a Kunpeszér melletti Rákosivipera-védelmi Központot, a tenyésztés és visszatelepítés helyszíneit valamint a Hanságban zajló élőhelykezelési munkálatokat. 

Az elhangzottak alapján megállapítható volt, hogy sikerült megakadályozni Európa egyik legritkább gerincesének kihalását Magyarországon és az élőhelyrekonstrukciós kezelések is eredményesek, de a faj hosszú távú fennmaradásának biztosításához feltétlenül szükséges a jelenlegi erőfeszítések fenntartása. 

Dankovics Róbert a FHNPI munkatársa
Jelka Crnobrnja Isailovic