Részvétel a 17. Európai Herpetológiai Konferencián

2013.08.30.

2013 augusztus 22-27. között Veszprémben került megrendezésre a 17. Európai Herpetológiai Konferencia. A nagy múltú szakmai rendezvény, melyet 2 évente szervez az Európai Herpetológiai Társaság (SEH) által kiválasztott helyi szervezőbizottság utoljára 1991-ben járt hazánkban. A konferenciát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Pannon Egyetem, az MTA Limnológiai Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum közösen szervezi az Altagra Iroda Kft. közreműködésével. A konferenciához kapcsolódóan, azt megelőző szatellit-eseményként rendeztük meg a “Rákosi vipera védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ program szakmai záró-rendezvényét. A konferencia résztvevői két előadásban ismerhették meg a program eredményeit: Halpern Bálint a rákosi viperák repatriációjával kapcsolatos tapasztalatokról számolt be, míg Takács Gábor a hansági élőhelyrekonstrukció eredményeit ismertette, különös tekintettel az invazív növényfajok visszaszorítására tett erőfeszítésekre. Utóbbi előadás az idegenhonos és invazív fajok hatásait vizsgáló szimpózium részeként hangozhatott el. A konferencia összefoglalói itt érhetők el.

A konferencián tartotta soron következő ülését az Európai Herpetológiai Társaság Természetvédelmi Tanácsa (SEH CC), melyen Halpern Bálint képviselte hazánkat. Az ülésen a SEH Council részéről Claudia Corti-val kiegészülve vitatták meg a résztvevők a működés átalakítására vonatkozó elképzeléseket.

Viperaközpontba ellátogató konferenciarésztvevőkA konferenciát követő nap, de még a hivatalos program részeként az egyik választható kirándulás a Rákosivipera-védelmi Központba látogatott el. A mintegy negyven fő számára bemutattuk a Központ működését, illetve a terepen ismertettük a gyeprekonstrukció és a rákosi vipera repatriáció főbb eredményeit. A nap során számos elismerést és dicséretet kaptunk sokat tapasztalt szakemberektől, mely megerősített bennünket, hogy természetvédelmi erőfeszítéseink eredményei európai, sőt világviszonylatban is egyedülállóak.