Újabb jeladós rákosi viperák szabadon engedése

2021.09.07.

Szeptember elején négy felnőtt rákosi viperát bocsátottunk szabadon a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén. Az évek óta biztos rákosi vipera élőhelyként kezelt fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható gyepterületek a szakszerű és a faj igényeinek megfelelő kezelés eredményeként ideális élőhelyet jelentenek a most szabadon engedett állatok számára, ahol mind táplálékukat, mind napozó, búvó- és telelőhelyüket megtalálhatják.

Az elengedés során a kígyókat két külön helyszínre, egy-egy korábban kialakított mesterséges telelőüregbe helyeztük, majd ezeket lezártuk. Erre azért volt szükség, hogy a kígyók a szállítás okozta stresszt nyugodt, védett, számukra ismert körülmények között pihenhessék ki. Munkatársaink másnap visszatérve kinyitják az üregeket, ahonnan a kígyók már megnyugodva kezdhetik meg új élőhelyük felfedezését.

A szabadon engedett kígyókat a Fővárosi Állat- és Növénykert állatorvosai egy bő hónapja rádiótelemetriás jeladóval látták el műtéti úton. A jeladók segítségével a későbbiekben nyomon követhetjük az állatok mozgását, megfigyelhetjük és regisztrálhatjuk, hogy az adott élőhelyen belül mikor, melyik napszakban, mely élőhelyfoltokban tartózkodnak szívesen, valamint, hogy mikor veszi kezdetét a téli hibernáció és, hogy a következő tavasszal mikor ébrednek a telelésből.

Munkánk célja, hogy az élőhelyek megfelelő kezelésével, új élőhelyek létrehozásával és az ezekre történő visszatelepítések segítségével megerősödjön és stabilizálódjon a hazai rákosi vipera állomány, valamint, hogy a faj hosszú távon is megtalálja életfeltételeit és sikeresen szaporodjon a számára fenntartott nemzeti parki gyepterületeken. Mivel egy hónappal korábban az egyik élőhelyen két gravid nőstény is kézbe került, úgy tűnik, jó úton haladunk.

Az eseményre kilátogatott az MTV stábja is. A riportot az alábbi linken 18:12-től lehet megtekinteni: