A tenyésztési program eredményei 2021-ben

2021.09.09.

A szeptember beköszöntével lezárult egy tevékeny, munkával teli időszak. Az elmúlt több mint egy hónapban komoly munka folyt a Központban, hiszen július végén megszületett az idei rákosi vipera szaporulat első tagja, melyet augusztus folyamán még több száz kiskígyó követett.

Idén 22 anyától 132 hím és 149 nőstény, vagyis összesen 281 kisvipera látta meg a napvilágot, így az idei újszülöttekkel együtt a Központ működése alatt, összesen 3834 rákosi született a világon egyedülálló tenyésztési program keretein belül. Az átlagos alomméret 13 volt, de az idei rekorder egy 8 éves nőstény volt, mely 24 utóddal gazdagította a Központ rákosi vipera állományát.

Az évtizedek óta alkalmazott, már jól bevett gyakorlat szerint idén is minden egyes kígyó születéskori hossz- és súlyadatát feljegyeztük, valamint több fényképet is készítettünk róluk, melyek később egy adatbázisba bekerülve a kígyók egyedi azonosításában lesznek segítségünkre.

A kisviperák átlagosan 14,5 centiméteres hosszúsággal és 2,7 gramm súllyal jöttek világra. A megfigyelt és feljegyzett párzások esetében az átlagos vemhességi idő 114 nap volt.

Következő mérésükre várhatóan október elején, a telelés megkezdése előtt kerül sor.