Jeladóval követjük az egerészölyvek mozgását

2022.12.01.

A rákosivipera-védelmi LIFE-projekt során végzett felméréseink eredményei rámutattak, hogy a madarak közül az egerészölyv az egyik leggyakoribb ragadozója a rákosi viperának. Annak érdekében, hogy jobban megismerjük az egerészölyvek területhasználatát és a rákosi vipera állományokra kifejtett predációs nyomását, GPS jeladót helyeztünk három madárra a Felső-Kiskunságban, Kunpeszér környékén. A jeladók segítségével nyomon követjük a vipera élőhelyek közelében fészkelő ölyvek mozgását.

Ahhoz, hogy az aprócska műszer a madarakra kerüljön, műuhu és háló segítségével meg kellett őket fogni. A leírva egyszerűbbnek tűnő műveletben az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztályának tagjai működtek közre.

A jeladók felhelyezése mellett a madarak meg is lettek gyűrűzve, valamint az egyedek könnyebb azonosítása érdekében Heni, Paszkál és Hannibál neveket kapták. De hogyan is működnek a madarakra helyezett jeladók?

A mindössze 18 grammos jeladót, mintha csak egy kicsi hátizsák lenne, pántokkal a madár hátára rögzítjük. A mozgásban így nem akadályozza, és mivel a jeladó tömege nem több mint a madár testtömegének 2%-a, a súlya sem befolyásolja az életét. A nyomkövető a GPS helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat a mobiltelefon hálózaton továbbítja egy számítógépes rendszerre, amelynek segítségével az egyedek mozgásának térképes megtekintése is biztosított.

A nyáron felhelyezett, most már fél éve működő jeladók adataiból látjuk, hogy az egerészölyvek vadászterülete érinti a viperák lakta élőhelyeket is. A fészkelés után vizsgáltuk a fészkekben felhalmozódott táplálékmaradványokat, amiből kiderült, hogy az egyik ölyv biztosan fogott rákosi viperát a fiókáinak.

Reményeink szerint a jelölt madaraink olyan információkat szolgáltatnak, amelyek segítségével feltárhatjuk, hogy milyen táji-élőhelyi jellemzők befolyásolják az egerészölyv táplálkozóterület-választását.

Köszönettel tartozunk Kalocsa Bélának, dr. Tamás Enikő Annának, dr. Koleszár Balázsnak, valamint Árvay Mártonnak, hogy közreműködtek az egerészölyvek sikeres befogásában és jelölésében.