Homoki nőszirmot telepítettünk a rákosi vipera regenerálódó kiskunsági élőhelyeire

2023.02.22.

Októberben több mint 5000 homoki nőszirom tövet ültettek el a Kiskunsági Nemzeti Park (KNPI) által felkért szakemberek a Felső-Kiskunságban. A növénytelepítés összesen 22 foltban történt, több mint két hektárnyi területre eljuttatva ezt a ritka növényfajt. Önkéntesek is közreműködtek az ültetésben, illetve a kiültetett egyedek túlélési esélyeit javítva, azok locsolásában is.

A homoki nőszirom a Kárpát-medence gyepterületeinek egyik bennszülött növényfaja. A megmaradt állományainak jelentős része a Kiskunságban található. Ez az egyik legkisebb nőszirom-faj, amelynek a természetes terjedési sebessége száz éves léptékben zajlik, ezért az állományai megerősítését kertészetben szaporított növények kiültetésével végzi a KNPI. 

A rákosi vipera védelmi program egyik célja, hogy helyreállítsuk e ritka kígyó élőhelyeit alkotó pannon homoki gyepek jó állapotát. Ennek fontos lépése az élőhelytípus karakterisztikus növényfajainak a telepítése, mivel ezeknek a gyakran rossz terjedőképességű növényeknek segítség nélküli megtelepedésére a korábban feltört területeken nagyon kevés az esély.

A tavalyi évben a KNPI 15 hektáron végzett növénytelepítéseket, amelynek eredményeként 130 hektárnyi – korábban feltört gyep – természetvédelmi helyzete vált kedvezőbbé. Reményeink szerint a javuló állapotú gyepeken a rákosi viperák számára is kedvezőbben alakulnak az életfeltételek és így a faj hosszútávú kilátásait is segítik ezek a beavatkozások.