Idén is sikerrel szaporodtak a Központ rákosi viperái

2023.09.01.

Eltelt az augusztus és mostanra benépesültek a Rákosivipera-védelmi Központ újszülött kígyóknak fenntartott terráriumai.

Az idei nyáron 38 nőstény összesen 494 kígyóval (253 hím és 241 nőstény) gyarapította a Központ rákosi vipera állományát. Az idei szaporulattal együtt pedig a Központ működése alatt eddig összesen 4896 rákosi vipera látta meg a napvilágot a tenyésztési program keretein belül.

Idén az átlagos alomméret 13 volt és a kisviperák átlagosan 14,4 centiméteres hosszúsággal és 2,6 gramm súllyal jöttek világra. A megfigyelt és feljegyzett párzások esetében az átlagos vemhességi idő 108 nap volt. Az augusztus első hetében tapasztalt hidegfront és heves esőzések hatására a szülések kb. 1 héttel később történtek az eddigi években megszokottnál.

A több évtizedes gyakorlathoz hasonlóan a kisviperák születésüket követően egyedi regisztráción esnek át, melynek során elkészülnek az azonosításhoz szükséges fotók, valamint születéskori testsúlyuk és testhosszuk is feljegyzésre kerül. Ezek az adatok egy adatbázisba kerülve lehetővé teszik az egyes egyedek azonosítását.

A rákosi viperák álelevenszüléssel hozzák világra utódaikat. A vemhesség során a nőstények testében az embriók különálló hártyás burokban fejlődnek, amiket tekinthetünk meszes héj nélküli tojásoknak. A kisviperák ebben az átlátszó burokban jönnek világra, melynek felszakítása a születést követő első erőpróba. Rögtön ezután első vedlésükön is túlesnek, majd szétszélednek és önállóan táplálkoznak.

Aki kíváncsi, milyen élőben egy alig 1 hónapos korú rákosi vipera, megtudhatja, ha szeptember 2-án, szombaton ellátogat a Rákosi Vipera Napja alkalmából rendezett túrára és nyílt napra. Ha pedig valaki az ország más pontján szeretne többet megtudni erről a különleges fajról és a tenyésztési programról, akkor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Kecskeméti Vadaskertben, valamint a Szegedi Vadasparkban is megtalálja kollégáinkat. Az utóbbi helyszínen délután 2 órakor a Vadasparkban élő kígyók szokásos évi súly és hosszmérésére is sor kerül, amikor a látogatók testközelből is megismerhetik hazánk ritka hüllőjét, a rákosi viperát.

A Rákosivipera-védelmi Központba szervezett túrára az alábbi linken lehet jelentkezni: https://www.knp.hu/hu/programok/kirandulas-a-rakosi-vipera-napja-alkalmabol-523