Sokszínű programok a Rákosi Vipera Napján

2023.09.06.

Eseménydúsan telt a szombati napunk, ugyanis több helyszínen tematikus előadásokkal, túrákkal, ismeretterjesztő standdal és játékokkal vártuk az érdeklődőket az idén már 11. éve megrendezett Rákosi Vipera Napján. A Viperaközpontban a látogatók megismerkedhettek az itt élő kígyókkal, a faj védelme érdekében végzett szakmai munkával, láthatták az idén született kisviperákat, akiknek az etetésébe is bekapcsolódhattak. Ráadás programként pedig a Kistóban élő mocsári teknősök is megmutatták magukat.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben ismeretterjesztő standdal, szakvezetéssel és látványetetéssel vártunk kicsiket és nagyokat.

A Szegedi Vadasparkban egész napos standdal és kézműveskedéssel vártuk az érdeklődőket, valamint sor került az ott élő két nőstény rákosi vipera szokásos évi súly- és hosszmérésére, melynek keretében a bátor jelentkezők meg is érinthették a szabadtéri terrárium lakóit.

Az Ócsai Tájházban a résztvevők változatos programokon ismerkedhettek a rákosi viperával ismeretterjesztő előadás, és természetismereti foglalkozás keretén belül. A résztvevők 3 turnusban tehettek egy sétát a DINPI projektterületén, hogy megnézzék a viperák számára ideális élőhely kialakítását. Az ismeretterjesztő program mellett kicsik és nagyok is kipróbálhatták kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon.

A Kecskeméti Vadaskertben szintén ismeretterjesztő stand, játékok és a rákosi viperáról szóló vándorkiállításunk segítette a faj minél jobb megismerését.

Aki idén esetleg lemaradt volna, érdemes már most beírni a naptárba, hogy jövőre 2024. szeptember 7-e ismét a Rákosi Vipera Napja.

Köszönjük minden kollégánknak a kitartó munkát, látogatóinknak pedig a lelkes érdeklődést!