Több mint 200 rákosi viperát engedtünk szabadon

2023.10.05.

A nyár folyamán több mint 200 rákosi viperát engedtünk szabadon két nemzeti park összesen öt élőhelyére.

A Rákosivipera-Védelmi Központ és az itt zajló munka a fajmegőrzési program meghatározó részét képezi. A Központban született és nevelkedett kígyók az ivarérett kor elérése után, a számukra létrehozott és fenntartott fokozottan védett élőhelyekre kikerülve az ott élő állományok megerősítésében és genetikai sokféleségének megőrzésében, ezáltal pedig a populációk hosszútávú fennmaradásában játszanak kulcsfontosságú szerepet.

A hosszú évek óta zajló tervezett és tudatos munka eredményeként idén összesen 201 rákosi vipera foglalhatta el helyét a természetben. A július és augusztus hónapok során elengedett 95 hím és 106 nőstény a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park összesen 6 élőhelyén kezdhette meg önálló és szabad életét.

A Hanságban két kibocsátási helyszínen összesen 52 kígyót engedtünk el, melyből 27 nőstény és 25 hím ivarú volt. Közülük 3 egyedet rádiótelemetriás jeladóval is elláttunk annak érdekében, hogy sorsukat az elengedést követően is hétről hétre figyelemmel kísérhessük. A szabadon engedett állatok 4 évesnél idősebbek voltak, és köztük 5 gravid (vemhes) nőstény is volt. Az átlagosan 10 utódos alomszámmal kalkulálva így további nagyjából 50 kisviperával növekedett a területre kikerülő kígyók száma.

A Kiskunságban négy élőhely összesen 149 – közülük 3 jeladóval ellátott – rákosi viperával lett gazdagabb. Itt 79 nőstény és 70 hím kezdhette meg az ismerkedést az élőhelyekkel. Ezeken a területeken az elengedett kígyók nagyrésze legalább 4 éves volt, de esélyt kaptak fiatalabb – 1, 2 és 3 éves, valamint az idei évben, a kibocsátást megelőzően alig 1 hónapja született – társaik is. Az itt elengedett 8 gravid nősténytől további 80 kisvipera születhetett ezeken a területeken.

A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan a mesterséges üregek fölé idén is védőhálók kerültek, melyek az üreg környékét védik a ragadozóktól.

A program indulása óta eltelt közel 20 év folyamán összesen 907 rákosi vipera került 11 természetes élőhelyre, melyekből 4 a Hanság, 7 pedig a Kiskunság védett gyepein találhatóak.