Szezon végi számadás

2020.11.10.

A terepszezon végéhez érve az elmúlt hetekben számba vettük a Rákosvipera-védelmi Központban 2020-ban született kisviperákat. Az idei évben 28 nősténytől, 296 kisvipera jött világra, ezzel 3515-re emelkedett a Központban valaha született viperák száma. Átlagos súlyuk 2,8 g, átlagos hosszuk pedig 14,5 cm volt.

A hossz- és súlymérés mellett mindenkiről egyedi azonosítókép is készült, hiszen a fejen található pajzsok alakja és elrendeződése egyedre jellemző és egész életen át állandó. Így egy-egy viperát a fejpajzsok alapján bármikor megismerünk, és akár egy vedlett bőr alapján is be tudjuk őket azonosítani.

Ezzel egyidőben végéhez ért a szabadtéri terráriumok újjáépítésének első fázisa. A munkálatok során a Központ megnyitása óta eltelt 16 év alatt elhasználódott terráriumok lebontásra kerültek, helyükre 70 darab modern, az itt élő állatok biztonságos elhelyezését szolgáló terrárium épült.

A kivitelezést ugyan szakemberre bíztuk, de az előkészítés, illetve a járulékos feladatok megoldásában nagyon sokan segítettek a projekt önkéntesei, a Kiskunsági Nemzeti Park és a Fővárosi Állat- és Növénykert lelkes munkatársai, amiért nagyon hálásak vagyunk.

A hideg idő beköszöntével a Központban élő viperák is telelni térnek a biztonságot jelentő földalatti telelőüregekbe és majd csak tavasszal, a hideg idő elmúltával találkozunk velük ismét.