Nyitó workshop

2021.10.18.

Az elmúlt hét végén, október 15-én és 16-án több mint 60 résztvevővel megrendezésre került a harmadik, jelenleg zajló LIFE projekt Nyitó Workshopja, melynek lebonyolítására az egész világot érintő járványhelyzet miatt csak a projekt indulása után másfél év elteltével nyílt lehetőségünk.

A kétnapos rendezvény első napja a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében zajlott, ahol a szakmai közönség a reggeltől estig tartó előadássorozat alkalmával, a délelőtti szekcióban megismerhette a projekt történetét, egyes elemeit, a közreműködő partnerek tevékenységeit és az eddig elért eredményeket. Az ebéd és a Mérgesházba tett látogatást követően a világ számos pontjáról érkező természetvédelmi szakemberek, a téma elismert kutatói mutatták be a kígyók védelmében végzett munkásságukat és tartottak izgalmas szakmai előadásokat, ezzel bővítve a résztvevők ismereteit a kígyók kutatásának témájában és adva inspirációt a további munkához.

A második nap terepi kirándulással telt, melynek során elsősorban külföldi vendégeinknek mutattuk meg a rákosi vipera tenyésztésére szolgáló Központot, az alkalmazott tartástechnológiát, az itt élő állatokat és a kutatás céljait szolgáló rádiótelemetriás módszereket. Rövid, de annál tartalmasabb sétát tettünk a Központ mellett elterülő élőhelyre, ahol vízisiklók, rézsiklók és zöld gyíkok mellett egy rákosi vipera fiatal, nőstény példánya is kézre került.

A nap a Duna-Ipoly Nemzeti Park Ócsa közeli projektterületén ért véget, ahol egy rekonstruált, potenciális rákosi vipera élőhelyet látogattunk meg.