Tanyaátadó bivalyokkal és viperákkal: május 24-én tartottuk meg a felújított „Bivalyos-tanya” átadó ünnepségét.

2024.06.03.

A LIFE HUNVIPHAB (LUFE18 NAT/HU/000799) kódjelű rákosi vipera védelmi projekt keretében felújított tanyaépület kettős funkciót lát el. Egyrészt most már alkalmas arra, hogy gulyásszállóként üzemeljen: két fő számára alkalmas szállásként, ami már elegendő a megfelelő, szakaszos legeltetés kialakításához. Az extenzív legeltetés hatására ugyanis a terület hosszú távon alkalmassá vált a rákosi vipera számára, a gulyásszálló pedig a szakszemélyzet számára biztosít jobb munkakörülményeket. A tanya nevét a 2020-ban legeltetésbe vont bivalyokról kapta, amelyekkel sikeresen tarhatóak cserjementesen a legeltetett gyepek.

A tanyaépület másik funkciója a környezeti nevelés és a projekteredmények bemutatása. A tanya környezetében kültéri információs táblák mutatják be látványos infográfiák segítségével a rákosi vipera megjelenését és életmódját, valamint a fajvédelmi program tevékenységét.

A tanyaátadó ünnepség az Ócsai Tájházban kezdődött, ahol a résztvevőket megismerkedtek igazgatóságunk a projekt keretében végzett környezeti nevelési munkájával. Bemutatásra került a gyerekek számára kidolgozott „A kicsi viperácska” meseösvény program, melynek során a gyerekek interaktív túra és élőszavas mese keretében tanulhatnak a fokozottan védett hüllőnkről és védelméről. A program során a jellemzően kisiskolás gyerekek egy „nemszeretem” állattól odáig jutnak, hogy ők maguk küzdenek hősiesen a kicsi viperák megmentéséért.

A tanyaátadó lehetőséget biztosított a viperákkal kapcsolatos kommunikációs erőfeszítések bemutatására a projekt partnerek, így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület részéről. A kerekasztalbeszélgetést tájházi és műemlék templomi séta, majd a Bivalyos-tanya felavatása követte. Itt bemutattuk az épületet, megnéztük az információs táblákat és bejártuk a projektterületet, amely a fajvédelmi intézkedéseknek köszönhetően immáron készen áll a viperák számára.

A meseösvény mellett az Ócsai Tájház más olyan programokat is kínál, amelyek fő témája a viperák védelme. Látogass el a szeptember 7-i Vipera napra, és tudj meg többet te is erről az aprócska kígyóról!